menu

Op kot Leuven

Alles weten over op kot gaan in Leuven?

Residenties (peda?s)
Als u in Leuven op kot gaat zijn er diverse mogelijkheden om een geschikt kot te huren. Zo zijn er residenties met soms wel meer dan 100 kamers. Deze grote residenties zijn vaak onderverdeeld in kleinere eenheden. Per gang is iemand verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten en allerhande praktische zaken. Dergelijke residenties zijn vaak goedkoper dan de privé-sector en bieden een totaalprijs voor de huur, gas/elektriciteit en KotNet internet. Daarnaast zijn er vaak diverse gemeenschappelijke kamers zoals een living met tv, eetzaal enzovoorts.

Gesubsidieerde residenties
Sommige studenten komen in aanmerking voor een gesubsidieerde residentie, dit zijn gesubsidieerde residenties beheerd door K.U.Leuven. Deze koten zijn doorgaans alleen beschikbaar voor studenten van de Katholieke Universiteit van Leuven en in sommige gevallen ook voor studenten van de Katholieke Hoge School Leuven. Hier geldt dat er op basis van het gezinsinkomen een kot huurprijs bepaald wordt. Voor meer informatie over gesubsidieerde koten bekijk deze van KU Leuven.

Kot in Leuven huren in de private sector
U kunt ook een kot huren in de privé-sector, bijvoorbeeld via iKot.be. In deze sector biedt een kotbaas zijn koten aan via een website of andere advertentie. De gemiddelde huurprijs van een dergelijk kot ligt in Leuven rond de 280 euro per maand, met een gemiddelde grootte van 14 m2. Vaak worden deze koten met een contract van 10 of 12 maanden aangeboden. In de prijs is gebruik van elektriciteit, gas en internet vaak inbegrepen. Vaak zijn koten basaal bemeumeld, dus voorzien van bed, bureau en kast maar soms dient u zorg te dragen voor uw eigen meubels. Bekijk hier de vrije koten te Leuven.

Studio in Leuven
Als student kunt u ook een studio huren met als belangrijkste verschil dat u - niet zoals bij een kot - geen gemeenschappelijke lavabo, douche, toilet en keuken hebt. Op studio hoeft u dus geen voorzieningen te delen met medestudenten. De prijs ligt gemiddeld rond de 450 euro per maand en is daarmee een stuk hoger dan de gemiddelde huurprijs voor een kot. Het verschilt per studio of deze bemeumeld wordt aangeboden. Bekijk de studio's in Leuven die momenteel te huur zijn.

Appartementen in Leuven
Sommige studenten zoeken gezamelijk een appartement in Leuven, een enkeling koopt samen met ouders een appartement, maar de meesten huren een appartement in Leuven in de vrije sector. Appartementen zijn doorgaans nog net weer duurder dan studio's, maar vaak wat ruimer en alle faciliteiten zijn privé. Zie hier een overzicht van appartementen te huur in Leuven.