menu

Op kot in Gent

Lees alles over op kot gaan in Gent

Gent studentenstad
Met ruim 74.000 studenten is Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen. Opmerkelijk is dat ongeveer de helft van de studenten pendelt van ouderlijk huis naar Gent en dat de andere helft in Gent op kot gaat. Om hierin een keuze te maken is het belangrijk te bedenken of je het Gentse studentenleven van dichtbij wilt meemaken, pendelen is dan minder interessant dan op kot gaan. Daarbij speelt ook de afweging van enerzijds de vervoerskosten (tram- of busabonnement) en anderzijds de huurkosten van het kot.

Gent studentenhomes
De diverse onderwijsinstellingen bieden studentenhomes aan (niet allemaal) in Gent. Doorgaans is het alleen mogelijk hier op kot te gaan als u studeert aan de betreffende onderwijsinstelling. Hier geldt ook dat u zich vroeg dient aan te melden gezien het beperkte aantal kamers dat jaarlijks vrijkomt. Voor Universiteit Gent kunt u vanaf 1 maart een aanvraag doen, de toewijzing vindt plaats in juni. Daarnaast worden er diverse bezoekdagen georganiseerd om de studentenhomes te bekijken. Studenten van HOGENT kunnen zich online inschrijven op STUVO.

Particulier Kot in Gent
Als er geen geschikte studentenhomes zijn kunt u ook op zoek gaan naar een particulier kot, bijvoorbeeld via iKot.be, zie kot Gent. De gemiddelde huurprijs is 363 euro per maand, maar daar zitten de bijkomende kosten (zoals elektriciteit, verwarming en internet) niet altijd in. Informeer daar goed naar zodat u weet wat de totale huurprijs per maand wordt. Als u een kot zoekt waar u de douche en het toilet niet hoeft te delen, betaalt u al snel 490 euro per maand.